Steden hebben of krijgen te maken met steeds grotere problemen op het gebied van verkeer en vervoer. Neem bijvoorbeeld Rotterdam.

Het heeft een wereldhaven, herontwikkeling van oude havengebieden, evenementen, inwoners uit alle hoeken van de wereld, een bruisend uitgaansleven en natuurlijk alle modaliteiten om jezelf van Kralingen naar Pendrecht te verplaatsen, of een container van de Maasvlakte naar het achterland.
Er is zelfs een vliegveld, hoewel die intussen met Den Haag gedeeld moet worden als Rotterdam-The Hague Airport, een naam die nog steeds minder bekend is dan het gewone en minder internationaal klinkende Zestienhoven.

Dit alles maakt dat een continue stroom van personen en goederen de transportnetwerken in en rondom Rotterdam gebruikt. En dan niet alleen om Rotterdam binnen te komen, of eruit weg te gaan, maar ook als doorgang. Met alle gevolgen van dien: congestie op de ring en in de stad, knelpunten op het gebied van veiligheid en leefbaarheid. Alle aan transport gerelateerde problemen komen voor. En dat geldt niet alleen voor Rotterdam, maar voor heel veel steden in Nederland. Natuurlijk is er beleid en worden er maatregelen genomen om de kwalijke effecten van verkeer en vervoer tegen te gaan, maar met de huidige economische ontwikkeling is het de vraag of dat voldoende is.

Daarom willen we op het 19ePLATOS modellencolloquium nadenken over hoe we de metropool bereikbaar, veilig en leefbaar houden, welke ontwikkelingen in maatschappij en techniek daarbij kunnen helpen en uiteraard hoe we met modellen en andere tools hiervan de effecten kunnen bepalen. Uw bijdrage is daarvoor weer van harte welkom. U kunt uw voorstel voor een presentatie voor 15 januari 2019 hier uploaden.

Uw bijdrage wordt zeer op prijs gesteld en natuurlijk bent u van harte uitgenodigd op woensdag 13 maart 2019.