PLATOS COLLOQUIUM 2020 – Modellen in de actualiteit

Kaart niet beschikbaar

Date/Time
Date(s) - 11/03/2020
All Day

Location
Breda University of Applied Sciences

Categories


De protesten van de boeren naar aanleiding van de stikstofproblematiek logen er niet om. In plaats van akkers werd het Malieveld omgeploegd en trokken tractoren het filerecord op naar de sneeuwgrens. Niet alleen de politiek moest het ontgelden, ook een gerenommeerde organisatie als het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) moest het ontgelden.
Hun robuuste en wetenschappelijk verantwoorde methode werd zeer kritisch bejegend en ook werd er weer hardop getwijfeld aan de waarde van de wetenschappelijke benadering: “Ik vertrouw de metingen (naar believen in te wisselen voor methoden, modellen, ….) niet, want ik ben het er niet mee eens”.
Op het PLATOS modellencolloquium hebben we al eens eerder nagedacht over de rol van wetenschap in relatie tot beleid. Toen ging het over de relativering van de wetenschap, wetenschap als een mening. Dit lijkt verder te gaan, de wetenschap cq. modellen wordt in diskrediet gebracht om het eigen standpunt maar vast te kunnen houden. Natuurlijk is het goed om uitgangspunten en beschrijvingen van de werkelijkheid weer eens tegen het licht te houden en waar nodig bij te stellen. En uiteraard is het belangrijk verkeers- en vervoermodellen te valideren en te kalibreren aan de hand van metingen, of actueel te houden, zodat ze niet achterlopen op de ontwikkelingen.
We weten het wel, maar gebeurt dit ook in voldoende mate? En hoe doet men dat in andere vakgebieden? Daar gaan we op in tijdens de alweer 20e editie van het PLATOS modellencolloquium.

Bookings

Soort ticket Plaatsen
Registratie PLATOS Colloquium 2020


Event Details
 • Days
  Hours
  Min
  Sec
 • Start Date
  maart 11, 2020 9:00 am
 • End Date
  maart 11, 2020 5:30 pm
 • Status
  Upcoming
 • Category
 • Address
  Mgr. Hopmansstraat 2
 • Attendees
  163 Attendees
 • Over PLATOS Colloquium
  In september 1998 is door een tiental partijen een convenant ondertekend dat de samenwerking tussen deze partijen op het gebied van modelontwikkeling regelde. Daarmee was het Platform Toedelings- en Simulatiemodellen (PLATOS) een feit. Met PLATOS kreeg de samenwerking tussen overheden, bedrijfsleven en kennisinstituten op het gebied van modellen een belangrijke impuls. PLATOS was georganiseerd als een samenwerkingsverband waarin allerlei projecten op modelgebied uitgevoerd werden door twee of meerdere deelnemende partijen. Toen na drie jaar het platform beëindigd werd, waren er acht projecten uitgevoerd. De rapporten zijn op deze website (PLATOS rapporten) te vinden. Een van de doelen van PLATOS was het informeren van de gebruikers over de ontwikkelingen en het inventariseren van hun wensen om zodoende tot een zo goed mogelijke inzet van de beschikbare middelen te komen. Als uitvloeisel hiervan is het PLATOS colloquium geïntroduceerd, een dag waarop modelontwikkelaars en modeltoepassers elkaar ontmoeten en informatie uitwisselen over ontwikkelingen en toepassingen van verkeersmodellen. Toen het samenwerkingsplatform gestopt werd, bleef het colloquium bestaan, omdat de behoefte aan informatie uitwisseling en ontmoeting nog steeds bestond. Vandaar dat het PLATOS modellen colloquium inmiddels een vaste plaats heeft veroverd op de congresagenda.